Energiaa kannattaa käyttää fiksusti ja osuvasti ajoittaen
Sähkönkäytön ajankohdalla on merkitystä. Järkevintä on ajoittaa kulutusta mahdollisimman paljon niihin hetkiin, jolloin sähköä on saatavilla runsaammin ja edullisempaan hintaan. Näin energiaa riittää kaikille ja pitkällä aikavälillä tämä voi myös alentaa sähkön hintatasoa.
Talvella energiaa kuluu merkittävästi enemmän kuin kesällä, mutta vaihtelua on myös vuorokauden aikojen mukaan. Sähköä käytetään tyypillisesti eniten arkisin aamupäivällä sekä työpäivän jälkeen. Yöaikaan ja pyhäpäivinä kulutus on säännönmukaisesti vähäisempää. On selvää, että arkipäivien rutiinit aamutoimineen sekä illan ruoanlaiton ja kodinhoitoaskareineen lisäävät kulutusta.
Sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähkön tuotanto- ja kulutustilanteen mukaan. Hinta määräytyy Pohjoismaisessa sähköpörssissä, ja seuraavan päivän tarkat tuntihinnat ilmoitetaan edellisenä iltapäivänä. Voit seurata sähkön hintatietoja esimerkiksi Fingidin Tuntihinta-sovelluksella, johon voit asettaa myös hälytyksiä hintamuutoksille.
Ajoita sähkönkäyttöäsi mahdollisuuksien mukaan edullisempiin ajankohtiin
Kun sähkön hinta nousee, kannattaa sitä käyttää säästeliääsi. Siitä hyötyvät kaikki!
Jos olet valinnut pörssisähkön, saat välitöntä hintahyötyä kulutuksen ajoittamisesta edullisiin hetkiin. Pitkällä aikavälillä tuntihinnoiteltu sähkö on useimmiten edullisin vaihtoehto, jos muistat ja voit hyödyntää edullisimpia tunteja – etenkin paljon sähköä kuluttavien laitteiden käytössä. Esimerkiksi sähkösaunan lämmitys tai uuniruokien valmistus on taloudellisinta silloin, kun sähkö on edullista.
Kulutuksen ohjaus edullisempiin ajankohtiin hyödyttää tulevaisuudessa myös tällä hetkellä sähköstään kiinteää hintaa maksavia. Kaikkien sähkösopimusten hinnoittelu perustuu sähkön pörssihintaan, joten kulutuksen ajoitus heijastelee tuleviin sähkön sopimushintoihin.
Säästöä älykkäillä ratkaisuilla ja oikealla ajoituksella
Kodeissa osa sähkönkulutuksesta on sellaista, jota voi arjen sujuvuutta häiritsemättä ohjata toisiin ajankohtiin. Nykyaikaisissa sähkölaitteissa ja taloteknisissä järjestelmissä on valmiina energiatehokkuutta parantavia ja kulutuksen ohjausta helpottavia ominaisuuksia.
Erityisen taloudellista sähkönkäytön ajoittaminen on niissä kodeissa, joissa sähköä kuluu paljon esimerkiksi tilojen tai käyttöveden lämmitykseen. Tällöin käytössä on usein myös paremmat tekniset mahdollisuudet kulutuksen ohjaamiseen laitekohtaisten ajastimien ja säätöominaisuuksien, kotiautomaation tai energiapalvelujen avulla.
Ajoita sähkönkäyttöäsi sähkön hinnan mukaan
Kiinnitä huomiota sähkölaitteiden käytön ajankohtaan. Varusta talotekniset laitteet ja järjestelmät älykkäällä ohjauksella ja hyödynnä ajastustoimintoja esimerkiksi seuraavissa laitteissa:
- astian- ja pyykinpesukone, kuivausrumpu
- sähkökiuas
- kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys
- ilmalämpöpumppu
- auton moottorin esilämmitys
- sähköauton lataus
- sähkölämmitys
- käyttövesivaraaja*
- ilmanvaihtolaite ja jäähdytys
Käytä vuorotellen suuritehoisia sähkölaitteita, kuten sähkökiuasta, käyttövesivaraajaa* ja kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitystä. Sillä mitä useampi laite on yhtäaikaisesti päällä, sitä suuremman kulutushuipun ne aiheuttavat.
(*Huomaa, että lämminvesilaitteistoista saatavan lämpimän vesijohtoveden lämpötila tulee aina olla vähintään +55 astetta, muutoin on riskinä Legionellabakteerien esiintyminen vesijärjestelmissä.)
Lisävinkkejä:
Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!
Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.